Onze tips voor leerlingen secundair onderwijs

Werk op regelmatige basis, vanaf het begin van het schooljaar

Jouw slaagkans en resultaten staan direct in verhouding tot het aantal uren dat je werkt voor school. Stel geen taken uit. Stel een planning op met daarin vaste momenten waarop je je enkel op je huiswerk, toetsen en taken concentreert.

Werk efficiënt

Let goed op in de klas, en maak leesbare notities. Dit omvat namelijk al een groot deel van het werk. Zorg voor overzichtelijke cursussen, vraag aan je ouders ringmappen en tabbladen om je curussen te ordenen. Stel formularia op om de formules van wiskunde en fysica te onthouden, maak woordenlijsten voor taalvakken, en stel schema’s (tijdslijnen) en samenvattingen op voor vakken als geschiedenis en aardrijkskunde. Kopieer de cursus van een klasgenoot als jouw cursus onvolledig is. Leg al je cursussen voor de volgende dag ‘s avonds al klaar.

Zorg voor een ordelijke werkplek

Jouw bureau moet ordelijk en netjes zijn. Schakel elke vorm van afleiding uit: televisie, computer, gsm, tablet, radio,… Elk berichtje of update op facebook, Twitter of Instagram haalt je namelijk uit je concentratie en leidt je af van je huiswerk.

Wees eerlijk met jezelf en anderen

Een slechte toets, een opmerking van een leerkracht, een verwittiging, een niet (tijdig) ingediende taak,… het leven van een student is niet makkelijk. Leg de verantwoordelijk niet bij een ander, verberg/ verstop dit niet voor je ouders en neem zelf je verantwoordelijkheid op hiervoor.

Het is normaal om af en toe ontmoedigd te zijn. Dit kan het gevolg zijn van vermoeidheid (door een gebrek aan slaap), een gebrek aan motivatie (moeilijkheden om je te oriënteren (wat wil ik?, waar wil ik naartoe?), een slechte sfeer in de klas, liefdesverdriet,…). Probeer terug het overzicht te krijgen, stel jezelf en je studiemethode in vraag, en durf om hulp te vragen aan je ouders of een medeleerling.

 

Amuseer je, doe aan sport en slaap voldoende

Om je goed te kunnen concentreren op het juiste moment, is het belangrijk dat je ook een uitlaatklep hebt, dat je contacten onderhoudt met leeftijdsgenoten en dat je je voldoende ontspant. Wees realistisch in het voorzien van tijd voor televisie, internet en sociale netwerksites. Plan minstens een fysieke activiteit per week; of het nu gaat om een teamsport, zwemmen, dansen of lopen. Als je niet graag sport, maak dan bijvoorbeeld een lange wandeling in het weekend,… Vergeet bovendien niet dat slaap erg belangrijk is. Voldoende slaap is belangrijk om efficiënt te kunnen werken, en om leerstof te kunnen onthouden.