5 tips voor studenten hoger onderwijs

Feesten : af en toe, vaak, nooit ?

Het zou stom zijn om het hierover niet te hebben. Feestjes maken nu eenmaal deel uit van het studentenleven.

Er zijn twee manieren:

  • feesten tot midden- november, en nadien alles geven voor je studies.
  • vanaf het begin van het semester beginnen te werken.

Wat ook jouw aanpak is, bereid je goed voor en schaf je tijdig alle aanbevolen syllabi en boeken aan. Probeer te begrijpen waarover elke cursus gaat, en weet welke hoofdstukken er behandeld werden in de colleges. Informeer je over de examenvorm en het verloop van het examen, probeer examenvragen (en liefst ook de oplossingen) van vorige jaren te bemachtigen. Onderhoud contact met je medestudenten: om te weten welke lessen belangrijk zijn om bij te wonen, om goede samenvattingen te maken of te bemachtigen en de oplossingen van taken en werkcolleges te hebben.

Wel of niet naar de les gaan ?

Op de universiteit en sommige hogescholen is het niet verplicht om de colleges bij te wonen. Dan is het aan jou om te kiezen naar welke lessen je gaat, en welke vakken je volledig zelfstandig studeert.

Enkele goede redenen om wél naar de les te gaan:

  • Indien er geen syllabus is voor het vak, een onvolledige cursus, of indien er een deel van de leerstof niet te kennen is voor het examen.
  • Het gaat om complexe materie en de uitleg van de prof kan je helpen om de leerstof beter te bergrijpen.
  • Je kan je er niet toe aanzetten om de leerstof zelfstandig te blokken.
  • Jullie zijn met weinig, het gaat om een mondeling examen en de prof houdt bij de examens rekening met wie er de colleges heeft bijgewoond.

Goede redenen om de lessen niet bij te wonen:

  • Je verwerkt de leerstof en doorloopt de cursus sneller dan de prof tijdens de colleges.
  • Je komt in tijdsnood en je begrijpt niets van wat er tijdens de lessen wordt gezegd. Is dat het geval, zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk weer bijgebeend bent en ga terug naar de les van zodra je je achterstand hebt weggewerkt.

Studiemethode en studieplekje

Studenten met een visueel geheugen zijn gebaat bij het maken van samenvattingen en het schriftelijk studeren van de leerstof. Studenten met een eerder auditief geheugen halen dan weer meer uit het luidop overlopen van hun cursus. Probeer elk van deze methoden eens uit, en ga na wat het best bij jou past.

Het is mogelijk dat er op jouw school een bibliotheek is waar je kan gaan blokken. Het kan je helpen om efficiënter te studeren. Het werkt motiverend om anderen te zien studeren en je zal er minder snel afgeleid worden door gsm, computer,….

Werk regelmatig

Jouw slaagkans staat in verhouding met het aantal uren die je in je studies investeert. Maak al vanaf het begin van het semester een planning en plan vaste studiemomenten in, in functie van je uurrooster, om leerstof te overlopen, samenvattingen te maken, werkcolleges voor te bereiden, oefeningen opnieuw te maken,…

Schrijf je vragen op

Als je vragen hebt, of je weet niet hoe een oefening op te lossen, schuif het dan niet op de lange baan en maak jezelf niet wijs dat je er later wel op terugkomt. Het is namelijk mogelijk dat je dit pas terugziet de avond voor je examen en dan is het natuurlijk te laat. Noteer al je vragen overzichtelijk op een blad en vraag hulp aan een prof, een assistent, een medestudent of een bijlesgever.