Ontdek onze andere adviezen >

Alles weten over de centrale
examencommissie en thuisonderwijs

Bent u van plan uw kind uit het klassieke onderwijs te halen? Uw kind is ingeschreven bij de centrale examencommissie (CEC) en u wilt zijn kansen op succes maximaliseren? Hier vindt u de belangrijkste informatie over de CEC en het thuisonderwijs, evenals advies om leerlingen te helpen die dit pad willen volgen.

Uw kind uit het klassieke onderwijs halen?

Dit is een heel moeilijke beslissing om te maken. Er zijn veel situaties waarin deze keuze aan ouders wordt opgelegd. Het kan het gevolg zijn van incompatibiliteit tussen het kind en het schoolsysteem of de wens om één of meerdere jaren achterstand in te halen. Er zijn natuurlijk ook andere situaties, zoals de ontwikkeling van een topsport of artistieke activiteit die overdag training vereist of een familiereis voor een project gedurende een jaar of meer.

We moeten ons bewust zijn van de gevolgen bij het verlaten van het schoolsysteem. Het kind verliest de sociale omgeving die de school toestaat. Het is daarom belangrijk dat hij activiteiten in groepen behoudt: scouts, sport, muziek, theater, … De school biedt een educatief kader dat moet worden vervangen door privélessen aan huis of door een school voor het voorbereiden van de CEC.

 

Thuisonderwijs: de 5 stappen

Hebt u besloten om uw kind van school te halen en hem in te schrijven bij de CEC? Dit zijn de stappen die we u aanraden te nemen.

1. Verzoek opheffing van de leerplicht

Van je 6de tot je 18de heb je leerplicht, maar geen schoolplicht. Het is dus mogelijk om je in te schrijven bij de CEC, maar hier zijn bepaalde voorwaarden aan verbonden:

 • Als je leerplichtig bent, moet je ook thuisonderwijs aanvragen bij het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. Dat moet ten laatste op de 3de dag van het schooljaar gebeuren. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan je later in een schooljaar nog kiezen voor thuisonderwijs. Door de verklaring aanvaarden de ouders ook de inspectie op het thuisonderwijs. Als bij 2 opeenvolgende inspectiebezoeken blijkt dat het thuisonderwijs niet voldoet aan de minimumvereisten, moet je je kind inschrijven in een erkende school.
 • Volg je thuisonderwijs? Dan moet je voor je 15de verjaardag je getuigschrift van de 1ste graad behalen.
 • Er zijn geen leeftijdsvoorwaarden om mee te doen aan de CEC. Eens je bent ingeschreven ben je verplicht om op vaste tijdstippen deel te nemen aan de examens van de examencommissie. Doe je dit niet of slaag je niet na twee pogingen, dan ben je verlicht je in een school in te schrijven.

Meer info: onderwijs.vlaanderen.be

 

2. Een doel vaststellen en inschrijven bij de CEC

Uw kind verlaat de school maar moet zijn studies voortzetten en diploma’s behalen als hij hoger onderwijs wil volgen.

De CEC laat toe om verschillende getuigschriften/diploma’s te behalen. Dat kan zowel voor het lager als voor het secundair onderwijs. Voor het secundair onderwijs kan je per graad een diploma behalen: eerste (1e en 2e middelbaar), tweede (3e en 4e middelbaar) of derde graad (5e en 6e middelbaar). De onderwijsvormen (ASO, TSO, BSO, KSO) en studierichtingen binnen het schoolsysteem kan je bij de CEC ook terugvinden. Een inschrijving is essentieel om deel te nemen aan een examen bij de CEC. De leerling moet ook naar de verplichte infosessie gaan en zich registeren via het EC-platform. De leerling kiest dan voor welke studierichting hij de examens wilt afleggen, wanneer hij zal deelnemen en betaalt het inschrijvingsgeld. Deze keuze moet gemaakt worden rekening houdend met het huidige niveau van uw kind, zijn leertempo en de tijd die hij aan zijn studie zal besteden.

Bijvoorbeeld: uw kind zit momenteel in het 3e middelbaar. U stelt zich het doel vast dat hij bij de CEC de examens voor de 2e graad zal afleggen binnen 2 jaar.

Hebt u geen idee over het niveau van uw kind en nog minder over het doel dat gesteld zou kunnen worden? Afstandsonderwijs kan u hierbij helpen. U kan ook een evaluatiebalans aanvragen bij een pedagogisch adviseur van My Sherpa.

Meer info: examencommissiesecundaironderwijs.be

 

3. Uw kind inschrijven bij het afstandsonderwijs en de vakfiches gebruiken

Van zodra het niveau bekend is en het doel is gedefinieerd, kan de daadwerkelijke voorbereiding beginnen. Het is hiervoor noodzakelijk om lesmateriaal te hebben. De CEC biedt geen cursus aan maar wel vakfiches. In de vakfiches vind je de leerstof en alle informatie die je nodig hebt om je voor te bereiden op de examens van een studierichting. Bij elk vak uit het examenprogramma hoort een vakfiche. Je krijgt dan antwoord op de volgende vragen:

 • Waarom leer je dit vak?
 • Wat moet je leren?
 • Welke opdracht moet je uitvoeren?
 • Welke bijlagen heb je nodig?
 • Hoe verloopt het examen?
 • Hoe beoordelen we je examen?
 • Welk materiaal kan je gebruiken?

Meer info: examencommissiesecundaironderwijs.be/vakfiches

Indien de leerling begeleiding wenst te krijgen, kan hij zich inschrijven bij het afstandsonderwijs. De CEC begeleidt de kandidaten niet. De leerlingen kunnen wel terecht bij het volwassenonderwijs (CVO) om daar modules te volgen of via de VDAB. Bij de CVO betaal je een inschrijvingsgeld van € 30 per module indien je in Brussel woont. Woon je niet in een Brusselse gemeente dan betaal je € 102 per module. De leerling kan ook privélessen nemen en dit kan via My Sherpa voor elk vak en voor elk niveau.

4. Een planning opmaken

In tegenstelling tot de regelmatige ondervragingen van de school die een dagelijkse studie oplegt, liggen de examens bij de CEC ver uit elkaar. Net als bij de universiteit is het realiseren van een nauwkeurige planning onontbeerlijk. Dit moet gebeuren rekening houdend met de data van de verschillende examens en de hoeveelheid leerstof die gekend moet worden.

5. Garandeer morele steun en educatieve hulp

Het is van groot belang dat uw kind wordt begeleid, gemotiveerd en gecoacht bij het leren. Wat hem te wachten staat is geen opeenvolging van sprints, maar eerder een marathon. Sta achter hem om hem aan te moedigen, feliciteer hem met zijn vooruitgang en herinner hem aan zijn doelen.

Naast morele steun moet hij antwoorden kunnen vinden op de vragen die hij onvermijdelijk zal hebben. Hiervoor kan een privéleraar handig en nuttig zijn. Dit kan voor specifieke vakken zijn maar ook om een efficiënte studiemethode aan te leren. Deze oplossing heeft het voordeel van een programma op maat en een individuele begeleiding. De privélessen kunnen op basis van de beschikbaarheid van de leerling worden georganiseerd.

Daarna terug naar school?

Na een succesvol examen bij de CEC, is het mogelijk om terug te keren naar het traditionele schoolsysteem. Een student die zijn eerste graad via de CEC heeft behaald, kan bijvoorbeeld terugkeren naar de middelbare school in het 3e studiejaar. Hou echter rekening met specifieke materie die de leerling niet via de CEC of op afstandsonderwijs heeft gevolgd (Latijn, Grieks, Engels, …), en voorzie een voorbereiding voor de start van het schooljaar.

Andere vragen? Contacteer ons.

My Sherpa biedt bijlessen aan huis ter voorbereiding van de centrale examencommissie en ook evaluatiecheck-ups. Een pedagogisch adviseur zal zo snel mogelijk contact met u opnemen om de situatie van uw kind te analyseren, met u de verschillende opties bespreken en u een geschikt lessenprogramma aanbieden.

 

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.