Ontdek onze andere artikelen >

Zomervakantie en herhalen: toch mogelijk?

De zomervakantie komt eraan… maar voor veel leerlingen en studenten betekent dat niet alleen ontspanning. Tussen herexamens, tweede zit of gewoon de wens om sterker te herbeginnen, kan deze periode ook een belangrijk moment worden om opnieuw vertrouwen te winnen en vooruitgang te boeken. Maar hoe kun je studeren zonder je verdiende rust op te geven?
Dat kan zeker, op voorwaarde dat je het slim en evenwichtig aanpakt.

Waarom studeren tijdens de vakantie?

Twee maanden zonder intellectuele uitdaging kan best lang zijn. En als het voorbije schooljaar tekorten heeft nagelaten, dreigen die nog groter te worden. Door tijdens de zomer op een rustige manier te herhalen, kun je net veel vooruitgang boeken.

Studeren in de zomer helpt om de basiskennis te versterken, vooral in vakken zoals wiskunde, wetenschappen of talen, waar de leerstof op elkaar voortbouwt doorheen de jaren. Je eigen tempo volgen, zonder schooldruk, maakt de herstart vlotter en minder stresserend.

Het is ook een efficiënte manier om herexamens of tweede zit voor te bereiden. In plaats van alles uit te stellen tot augustus, spreid je beter de inspanning. Zo kan je alles beter begrijpen, voel je je sneller klaar en blijft er ook tijd over voor rust.

Voor sommige leerlingen of studenten is de zomer bovendien hét moment om opnieuw zelfvertrouwen op te bouwen na een moeilijk rapport. Door opnieuw grip te krijgen op een vak of een bepaalde leerstof, groeit hun motivatie én hun gevoel van eigen kunnen.

Slim en zonder stress herhalen: hoe doe je dat?

1. Maak een realistische planning
Wie herexamens heeft, moet anders plannen dan iemand die wil bijbenen. Kijk dus eerst: welke vakken moet je doen, welke hoofdstukken, hoeveel weken heb je nog, enz.? Zo weet je waar je aan begint.

2. Vermijd paniekblok
Studies tonen aan dat gespreid leren beter werkt dan alles op het laatste moment proberen. Door je herhaling te verdelen over meerdere weken, onthoud je beter, ben je minder gespannen en heb je meer controle.

3. Neem echt even pauze aan het begin van de vakantie
Na drukke examens heeft je brein rust nodig. Volledige ontspanning, zelfs maar enkele dagen, helpt om je concentratie en geheugen later te verbeteren. Je hoeft niet twee maanden stil te zitten, maar af en toe de boeken wegleggen is wel degelijk slim en verrassend genoeg ook productief. Nadien kan je met frisse moed herbeginnen.

4. Wissel af in hoe je studeert
Herhalen is meer dan gewoon je boek opnieuw lezen. Zoals velen wel weten, is herlezen op zich niet de meest doeltreffende leermethode. Effectievere strategieën zijn onder andere het maken van samenvattingen, het uitleggen aan iemand anders, het oplossen van oefenvragen, het gebruik van flashcards of het bekijken van een korte video. Door af te wisselen houd je je brein actief en blijft het leren boeiend.

5. Stel kleine doelen per week
“Ik moet alles van wiskunde opnieuw doen” is vaag en ontmoedigend. Beter zou zijn; “Tegen vrijdag wil ik de breuken en de eerste oefeningenset beheersen.” Zo zie je vooruitgang, blijf je gemotiveerd en heb je grip op je werk.

Ten slotte, herhalen is ook voor jezelf zorgen.

Studeren tijdens de zomer betekent niet dat je jezelf twee maanden lang moet uitputten. Het draait om stap voor stap weer vertrouwen opbouwen, zodat je zonder stress aan het nieuwe schooljaar begint. En als het nodig is, kun je altijd hulp inschakelen en dat op jouw eigen tempo.