5 tips om te studeren en te slagen voor je examens

We hebben dit allemaal al eens meegemaakt. Het schooljaar begint langzaam. Het voelt alsof de examens ver weg zijn. Maar dan vliegt de tijd, staan de examens plots om de hoek en we zijn er nog lang niet klaar voor.

étudiant se prépare pour les examens

 

Rubriques :

1) Vind de juiste methode

 

Studeren doen wij allemaal op onze eigen manier. Sommigen luisteren graag naar muziek, anderen hebben volledige stilte nodig. Sommigen voelen zich ’s morgens productiever, sommigen ’s middags, anderen ’s avonds.

 

Helaas is er geen onfeilbare techniek om te slagen voor examens. De beste studiemethode is de methode die past bij jouw persoonlijkheid, jouw behoeftes en jouw voorkeuren past. Als je op zoek bent naar een manier om effectief te studeren, stel jezelf dan een paar vragen:

 

Wanneer ben je het meest productief?

Heel vroeg in de ochtend? In de namiddag? s Avonds?

Waar studeer je het best?

Thuis? In een bibliotheek?

Hoe studeer je het liefst?

Op een computerscherm of op papier? Met samenvattingen, of met uw boeken en notities?

Studeer je liever in groep? Of in je eentje?

 

Je bent in sommige opzichten misschien flexibeler dan in anderen. Soms kost het wat tijd om de beste manier van werken te vinden. Je moet niet aarzelen om verschillende methodes uit te proberen (bij voorkeur op voorhand) en dan de methode te kiezen die het best bij jou past.

 

Aarzel niet om de routine af en toe te doorbreken. Als je eens op zoek bent naar een meer ontspannen sfeer kan je bijvoorbeeld in een café gaan studeren. Op lange termijn is het echter niet aan te raden om er een gewoonte van te maken omdat het zelden werkt, maar je kan het zeker uitproberen.

 

Het is aan te raden om na elke examensessie de balans op te maken. Kijk eens kritisch naar je studie: Wat denk je dat er goed is gegaan? Wat vond je moeilijker? Een snelle en effectieve analyse zal je in staat stellen om jouw studiemethode beetje bij beetje te verbeteren.

 

Je moet je er ook van bewust zijn dat je je methode waarschijnlijk zal moeten aanpassen aan de cursus die je studeert. Dichte en zeer theoretische cursussen ga je misschien moeten samenvatten, ook al houd je daar niet van. Voor andere vakken ga je misschien beter te werk aan de hand van schema’s.

2) Beheer jouw tijd

Je hebt veel te studeren en je weet niet hoe je jezelf moet organiseren? Als je de situatie niet op tijd aanpakt, kan het snel uit de handen lopen.

 

Ons advies: maak een “to-do” lijst voor elk onderwerp. Schrijf alle taken op die je moet doen en als een taak af is, kan je die van jouw lijst verwijderen. Dit helpt ook om jouw vooruitgang in de gaten te houden en helpt je gemotiveerd te blijven.

Bijvoorbeeld:

 

Te doen

  • Bestudeer het boek: Hoofdstuk 1.
  • Luister naar de podcast 1.
  • Het doen van de oefeningen: hoofdstuk 1.
  • Oefenen voor het examen van juni 2020.

Niet te doen

  • Bestudeer het boek.
  • Luister naar de podcasts.
  • Doe de oefeningen.

 

Je kan ook een gedetailleerd studieplan maken. Probeer voor elke werkdag haalbare doelen te stellen. Houd rekening met jouw meest productieve uren: doe de moeilijke taken wanneer je het meest productief bent, en de gemakkelijke taken als je wat minder productief bent.

 

Om je te motiveren kan je je na het bestuderen van een cursus die je niet leuk vindt belonen door iets te doen wat je leuk vindt. Probeer wel altijd consistent en efficiënt te blijven. Laat vakken dat je vreest niet liggen tot op het laatste moment. Voor die vakken dat je niet leuk vindt, ga je beter naar de les. Vergeet zeker niet om hobby’s of ontspannende activiteiten in te plannen. Als je weet dat je het moeilijk hebt met plannen kan je jouw studietijd ook aan de hand van een app’ organiseren (zoals Pomodor).

3) Organiseer jouw werkruimte

 Jouw concentratie en productiviteit zijn onder andere afhankelijk van jouw werkomgeving. Heb je besloten om te gaan studeren? Neem een paar minuten de tijd om de werkruimte voor te bereiden en een sfeer te creëren die bevorderlijk is voor de studie.

 

Zorg er eerst voor dat de kamer en het bureau schoon en netjes zijn. Zorg er ook voor dat de kamer goed verlicht is en geef de voorkeur aan natuurlijk licht, bereid vervolgens je studiemateriaal voor en leg alle afleidingen weg (telefoon, sociale netwerken, spelletjes…). Ga dan liefst ook in een comfortabele stoel zitten.

 

Het is over het algemeen aan te raden om werk- en ontspanningsruimten te scheiden: ga bijvoorbeeld aan je bureau zitten om te studeren, en in bed om naar een show te kijken of te slapen. Deze truc helpt je hersenen te associëren met activiteit. Dan kan je je overdag ook gemakkelijker concentreren en ’s avonds beter in slaap vallen.

4) Wees effectief

Veel studeren is niet genoeg; het is ook nodig om effeciënt te studeren. Je cursusmateriaal, notities en samenvattingen moeten up-to-date zijn voordat je gaat studeren. Om geen tijd te verliezen tijdens de examens moet je het hele jaar door georganiseerd zijn.

 

Pas indien mogelijk je werkwijze aan het type examen aan. Als het een mondeling examen is, oefen dan luidop; als je daarentegen een argumentatietekst voor het examen moet schrijven, oefen dan door je schriftelijke redenering te ontwikkelen.

Houd er rekening mee dat van buiten leren zelden de beste optie is. Docenten moeten ook inzicht hebben in de leerstof. Je moet de verbanden tussen de verschillende onderdelen van de cursus dus kunnen begrijpen. Denk voor het examen na over welke vragen er gesteld zouden kunnen worden. Wees bereid om zeer specifieke vragen te beantwoorden, maar ook meer algemene begrijpelijke vragen.

 

Als je toegang hebt tot voorbeelden van examens van vorige jaren is het ideaal om te oefenen. Probeer de vragen te beantwoorden onder reële omstandigheden, met dezelfde tijdslimiet en dezelfde tools. Idealiter doe je dit een dag of twee voor het examen. Zo weet je vroeg genoeg of je de leerstof onder de knie hebt. Het is ook belangrijk om alle oefeningen in de cursus opnieuw te doen. Verder is het uitleggen van de leerstof aan een klasgenoot ook een zeer goede manier om jouw kennis te testen.

5) Vermijd onaangename verrassingen

Tegenwoordig communiceren professoren vaak met hun studenten via e-mail of via een uitwisselingsplatform. Het is daarom zeer belangrijk om alle communicatiemiddelen regelmatig te controleren. Documenten zoals de inhoud van de leerstof, vereiste of aanbevolen leesmateriaal, evaluatiemethodes enz. moet je zo snel mogelijk downloaden en doorbladeren.

 

Schrijf ten slotte het tijdstip en de datum van het examen op zodra deze worden meegedeeld. Let op: Af en toe kan een examen worden verplaatst naar een ander lokaal. Zorg er altijd voor dat je de juiste informatie hebt voordat je naar het examen gaat.

 

 

Bonus: Het belangrijkste om je voor te bereiden op examens is om je werk regelmatig te doen. Wat heeft het voor zin om de eerste dag tien uur achter elkaar te studeren als je daarna niets meer doet? Houd je aan je schema, maar wees niet ontmoedigd als je soms achterloopt.

 

Veel succes!